Yabancıların çalışma izinleri hangi makam tarafından verilir?
4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanuna göre, yabancılara çalışma izni vermeye yetkili merci Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bilgi vermek koşuluyla; · Ekonomi Bakanlığı (Serbest bölgelerde çalışacak yabancılara), Serbest bölgelerde görev yapacak yabancıların çalışma izinleri 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun 10’uncu maddesi uyarınca Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünce verilmektedir. · Yüksek Öğretim Kurulu (Üniversitelerde görev yapacak yabancı öğretim elemanlarına), Üniversitelerde görev yapacak akademik personelin çalışma izinleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 34 üncü maddesi kapsamında YÖK tarafından verilmektedir.
Çalışma izin başvurularının değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması nasıl yürütülmektedir?
Çalışma izni başvurusu sonuçlanan yabancılara ilişkin Bakanlığın kararı (İzin veya ret) ilgili işverene e-posta yoluyla bildirilir. Yurtdışından yapılan başvurularda sonuç, ilgili dış temsilciliğimize de online olarak ayrıca bildirilir. Çalışma izni verilmesi halinde, yabancının başvuru yaptığı dış temsilciliğimize giderek çalışma ve ikamet izin harçları ile vize harcını ödemesi gerekmektedir. Dış temsilciliğimizce yabancı şahsın pasaportuna vize etiketi yapıştırılması sonrasında şahıs Türkiye’ye giriş yapabilir. Söz konusu harçlar ödenmeksizin yurda giriş yapan yabancıların çalışma izinleri geçerlilik kazanmamaktadır. Düzenlenen çalışma izni kartı PTT Kargo ile işveren adresine ulaştırılmaktadır.
Çalışma izin başvurusu nasıl yapılır?
Çalışma izin başvuruları yabancı şahısları çalıştırmak isteyen işveren, kişi veya kuruluşlarca yapılmaktadır. Başvuruların usul ve esasları Bakanlığın internet sitesinde detaylı olarak yer almakta olup, çeşitli sektörler itibarıyla ayrı ayrı hazırlanmış başvuru kılavuzlarımız da sitede yer almaktadır. 1-Yurtdışından: Yabancılar, yurt dışından çalışma izni için ilk başvurularını, uyruğunda bulundukları veya daimi ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine yaparlar. Bu başvuru esnasında Türkiye’deki işverenle imzalanmış iş sözleşmesini (veya atamagörevlendirme yazısını) temsilciliğe ibraz ederler. Başvurunun kabulü halinde temsilcilik tarafından yabancı şahsa bir referans numarası verilir. Türkiye’de bulunan işveren veya işveren vekili PTT’den e-devlet şifresi alarak, söz konusu referans numarası ile sisteme girerek çalışma izin başvurusunda bulunur. Dış temsilciliğimiz kanalıyla yapılan başvurularda, temsilciliğimize yapılan başvuruyu takip eden 10 işgünü içinde Türkiye’deki işverenin söz konusu yabancıyı çalıştırmak üzere internet üzerinden elektronik çalışma izin başvurusunu yapması ve yine aynı 10 işgünü içinde gerekli belgeleri Bakanlığa ulaştırması zorunludur. Yabancının Türkiye'de bulunmaması nedeniyle tarafların ıslak imzalarının bulunduğu iş sözleşmesinin de ayrıca gönderilmesi gerekmektedir. 2-Yurtiçinden: Türkiye’de ön lisans ve lisans öğrenimi için verilen ikamet izinleri hariç, herhangi bir sebebe istinaden en az “altı ay” süreli ikamet izni almış ve iznin süresi sona ermemiş olan yabancılar için ilgili işverenler başvurularını yurt içinden (Ayrıca ilgili T.C. dış temsilciliğine başvuruya gerek kalmaksızın) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapabilirler. İnternet üzerinden online olarak yapılacak çalışma izin başvurusunun tamamlanmasının ardından imzalanacak Başvuru Formu ve dilekçenin 6 işgünü içinde Bakanlığa teslimi zorunludur.
4817 sayılı Kanun kimleri kapsamaktadır?
4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun Türkiye’de bağımlı ve bağımsız çalışan yabancıları, bir işveren yanında meslek eğitimi gören yabancıları ve yabancı çalıştıran gerçek ve tüzel kişileri kapsar.
KEP hesabı nedir?
KEP; Kayıtlı Elektronik Posta nın kısaltılmışıdır, bu posta adresine yapılmış her bildirim direk kişiye yapılmış sayılacaktır, daha önceleri tebligat gönderilerek yapılan işlemlerim tamamı artık KEP adresine gönderilerek hem postada yaşanan gecikmelerin önüne geçmek hem de çeşitli masrafların ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.
KEP Kayıtlı Elektronik Posta Adresi Nasıl Alınır?
Kayıtlı elektronik posta adresi PTT’nin belirli şubeleri ve bilişim firmaları tarafından ücret karşılığı temin edilmektedir. Firmamız tarafımıza vereceğiniz vekaletname ile sizin adınıza anlaşmalı firmalardan Kayıtlı Elektronik Posta adresi temin edebilmektedir.
KEP adresi ile çalışma izni başvurusu nasıl yapılır?
Elektronik imza ile E-devlet üzerinde çalışma izni otomasyon sistemine girilir Otomasyon sisteminde ki istenilen evraklar sisteme yüklenir Sistem üzerinden yabancıya ve işverene ait bilgiler SGK numarası üzerinden girilir. KEP adresi sisteme tanımlanır başvuru tamamlanır. Bakanlığına herhangi bir evrak veya dosya gönderilmesine gerek yoktur. Sistemin ürettiği İD numarası üzerinden başvuru takip edilir.
E-imza Nedir?
Elektronik ortamda ve web siteleri üzerinden yapılan işlemlerde belgelerin dijital olarak imzalanması ve imzalayanın kim olduğunun kayıt altına alınması sağlayam sistemdir. 5070 sayılı kanun ile e-imza ıslak imza ile aynı geçerlilikte varsayılmaktadır.
Islak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir
Elektronik işlemlerde gönderilen bilginin yolda değişmediğini, gönderen kişiye ait olduğunu ve inkar edilemeyeceğini garantiler. Elektronik ortamda gerçekleşen işlemlerde kişilerin kimlik bilgilerinin doğruluğunu garantiler.
E-imza Nerelerde Kullanılır?
E-devlet uygulamalarında (turkiye.gov.tr)
UYAP ve benzeri kamu projelerinde
Sanayi Bakanlığı ve Kosgeb projelerinde
EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) süreçlerinde
E-Fatura uygulamalarında
MERSİS Projesi kapsamında
Gümrük ve Dış Ticaret işlemlerinde
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sisteminde
Islak imza gerektiren EBYS dahil tüm uygulamalarda
E-İmza Nasıl Alınır?
Bireysel başvurularda sadece kimlik fotokopisi ile şahsen başvurarak ya da vekaletname ile uzaktan, firma başvurularında ise firma evrakları ile beraber firma yetkilisinin şahsi müracaatı ile ya da vekaletname ile uzaktan temin edilebilir.